Budgetcoach Caroline waarschuwt voor schulden in coronatijd: ‘Het zijn vaak kleine bedragen die er iets groters van maken’
In de coronacrisis bouwen steeds meer mensen schulden op. Caroline Hertog (54) van Budgetcoach Waddinxveen waarschuwt dan ook voor problematische betalingsachterstanden. ,,Het zijn vaak kleine bedragen die er iets groters van maken.”
“Je hebt schulden als je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen en dat zijn vaak de vaste lasten”, zegt de onafhankelijke gecertificeerde budgetcoach met een eigen praktijk voor particulieren en zzp’ers. Tot haar klantenkring behoort sinds kort ook een zorgaanbieder met 650 medewerkers.
Het zijn maar tientjes, maar ze komen elke maand terug
Caroline Hertog
“,Vaak wordt vergeten dat rood staan met een kredietmaximum bij de bank ook al een schuld is. Je leeft dan voortdurend in die kredietstand. Dat kost geld en maakt je kwetsbaar”, weet Caroline Hertog. “Heb je niet gespaard voor een kapotte wasmachine of stofzuiger en leef je van maand tot maand, dan red je het financieel niet.”
Netflix
Ze ziet overigens nog een valkuil. “Als het voor je gevoel financieel aardig loopt, ga je snel te veel verplichtingen aan. Dan blijft het bijvoorbeeld niet alleen bij een abonnement op Netflix, maar volgen er ook andere. Het zijn maar tientjes, maar ze komen elke maand terug.”
Als budgetcoach beseft ze dat het tijd en energie kost om overzicht en inzicht in je eigen geldzaken te krijgen. “Daar moet je echt voor gaan zitten. Wanneer geld en cijfers niet jouw ding zijn, is dat lastig. Zet eerst al je inkomsten op een rijtje en schrijf daarna op wat je financiële verplichtingen zijn. Dan weet je precies waar je aan toe bent.”
Puzzelen
Voor haar is ook belangrijk dat partners van elkaar weten hoe ze er financieel voorstaan. “Zodra je ziet dat je niet meer rondkomt, onderneem dan gelijk actie. Zoek uit welke uitgaven moeten, welke nog wel kunnen en welke zeker niet meer. Schrap wat overbodig is en kies wat je echt met je geld wilt doen.”
Wat de budgetcoach betreft kan wat uit gewoonte wordt gedaan beter gelijk worden geschrapt in het belang van iets dat waardevoller wordt gevonden. “Zo moet je kritisch puzzelen en samen net zo lang zoeken om financiële problemen buiten de deur te houden.”
De mensen die mij om hulp vragen verdienen dat in een maand of twee, drie weer terug
Caroline Hertog
Schaamte
Wat houdt mensen vaak tegen om in actie te komen? “Schaamte, opzien tegen het werk dat ze moeten doen en misschien ook wel ontkenning, de problemen wegstoppen”, somt Caroline Hertog op. “Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet beseffen dat het niet vanzelf beter gaat en je moet het aandurven om aan de slag te gaan.”
Dat mensen bij haar vaak hun hele financiële huishouden neerleggen, ligt dan voor de hand. “Dat zorgt in mijn kleinschalige aanpak voor een vertrouwensband waarbij alles op tafel komt. Ook verdriet en spanning, want financiële zorgen uiten zich op veel manieren. Het is een heel mooi beroep dat ik heb en waarvoor ik heel dicht bij de mensen kom”, zegt ze.
Een budgetcoach kost alleen wel geld. “Dat klopt, maar ik lever met mijn adviezen nog meer geld op. De mensen die mij om hulp vragen verdienen dat in een maand of twee, drie weer terug. Mijn factuur wordt meegenomen in het totale financiële plaatje en je hebt er de rest van je leven profijt van.”
Vijf tips van budgetcoach Caroline Hertog
- Zorg voor overzicht en inzicht in je financiën door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten zodat je ziet waar het geld precies aan besteed wordt.
- Ga na welke kosten noodzakelijk zijn, welke het gevolg zijn van een eigen keuze en welke eigenlijk overbodig zijn.
- Vergeet je huishoudelijke boodschappen niet. Hier is vaak veel op te besparen, omdat mensen veel uit gewoonte kopen.
- Ga sparen om toekomstige schulden te voorkomen.
- Kom je er alleen of samen niet uit? Schroom dan niet om hulp te vragen, want het gaat niet vanzelf beter.