De meeste mensen praten niet openlijk over hun schulden. In Nederland is het hebben van schulden nog taboe! Ondanks dat 1 op de 6 huishoudens betalingsachterstanden heeft (Nibud). Toch kan een werknemer niet altijd voorkomen dat de werkgever “erachter” komt. Het loonbeslag wordt bij de werkgever aangeboden. Dit zorgt voor schrik, angst en schaamte.
Loonbeslag wordt vaak vooraf gegaan door spanningen en stress. Het eerder herkennen en bespreekbaar maken van geldzorgen voorkomt persoonlijk leed van je werknemer en hoge kosten voor je bedrijf.
Aan welke signalen herken je schulden van een werknemer?
Dit zijn allemaal signalen die aangegrepen kunnen worden om het gesprek met je werknemer aan te gaan.
Bijna iedereen met een budget dat uit balans is, denkt dat het over één of twee maanden beter zal gaan. Meestal is dit echter niet het geval. De reserves zijn op, maar de gebeurtenissen in het leven gaan door. De eigen bijdrage voor de ziektekosten moet betaald worden en de stofzuiger gaat kapot. En dat terwijl de betaling van de huur al een maandje was opgeschort.
Geld voor een budgetcoach kan niet gemist worden.
Hoe fijn is het wanneer je werkgever je een budgetcoach aanbiedt?
Hoeveel leed kan je voorkomen voor dit gezin?
Hoeveel indirecte kosten voorkom je door je werknemer de helpende hand te reiken?
Geldzorgen en financiële stress hebben invloed op hoe je je voelt. Wanneer geld sneller wordt uitgegeven dan verdient, ontstaat er spanning. Bij jou, bij je partner en misschien ook onderling. Financiële zorgen laten je niet los. Je kan ze niet even uitzetten en ze lossen niet vanzelf op.
Wat het ingewikkeld maakt is dat geld veel meer is dan een ruilmiddel. Je persoonlijkheid, overtuigingen en gewoonten hebben invloed op hoe je met geld omgaat. Jouw oplossing is niet de oplossing van de ander. Vroeg of laat ontstaan hierdoor strubbelingen, ingewikkelde gesprekken en gedoe.
Denk niet langer dat dit er allemaal bij hoort! Het kan echt anders en ik leer jullie hoe!!